Met LO-studenten van Hogeschool PXL naar Gressoney of Empuriabrava? Een win-win!

Geschreven op 06/10/2022

Met hogeschoolstudenten op outdoor stage of skistage? Ook daarvoor zit je bij Flowtrack aan het juiste adres. Hogeschool PXL rekent al jaren op de expertise van Flowtrack om de stages van studenten LO en bewegingsrecreatie in goede banen te leiden. En volgens docent Sigi Celis, is dat echt een win-win. 

 

Sigi Celis: “We zijn ongeveer tien jaar geleden gestart met een samenwerking, eerst voor onze outdoor sportstages, nu ook voor de skistage. Dat zijn niet zomaar vakanties, deze stages maken deel uit van het curriculum. Dus ze moeten aan de strenge eisen van onze Hogeschool voldoen.”

Wat moeten we ons bij zo’n outdoor stage voorstellen?

“Elk jaar trekken we met een groep laatstejaarsstudenten naar Spanje. Vooral om hen te laten proeven van verschillende sportactiviteiten die in België niet zo vanzelfsprekend zijn.

De outdoorstage bestaat uit twee delen. De eerste dagen aan de Middellandse Zee krijgen we initiaties in vooral watersporten zoals windsurfen, zeilen, SUP, watertrekking. Daarna trekken we de Pyreneeën in waar we genieten van de prachtige natuur en activiteiten beoefenen zoals klimmen, adventure trail en canyoning. Flowtrack zorgt tijdens zo’n stage voor de accommodatie, het eten en de activiteiten.

Het enige minpunt? We hebben te veel docenten die mee willen (lacht). Zo’n outdoor of skistage begeleiden is natuurlijk een pak leuker dan examens verbeteren.  Maar intussen hebben we duidelijke regels opgesteld, zodat elke docent van de opleiding kans heeft om mee te gaan op ski- of outdoor stage. Ik kijk er zelf ook enorm naar uit om na 2 jaar opnieuw met de studenten naar het buitenland te gaan.”

 

Dit videoverslag maakten de studenten van Hogeschool PXL van hun outdoorstage:

Corona stak er een stokje voor?

“De afgelopen 2 jaar hebben we inderdaad geen stages kunnen organiseren. Dan zie je pas hoe hard een groep dat nodig heeft. Tijdens een outdoor- of skistage krijgen ze ook waardevolle lessen mee over groepsdynamiek en verantwoordelijkheid, die ze in hun latere carrière als leerkracht goed kunnen gebruiken.”

Heeft zo’n stage een impact die blijft hangen bij de studenten?

“Het is een unieke ervaring, veel oud-studenten spreken er jaren later nog over.  En het is een opstapje naar een ervaring als crew bij Flowtrack. Zo kunnen ze – als deel van hun stage – ook een Flowtrack jongerengroep begeleiden. Dat is een win-win voor Flowtrack en voor de Hogeschool. Flowtrack is regelmatig op zoek naar crew, en wij weten dat onze studenten hun stage kunnen doen in een leuk kader, onder goede begeleiding.”

En dat geldt trouwens niet alleen voor de outdoor stage

“Inderdaad, sinds enkele jaren doen we ook onze skistages via Flowtrack. We nemen wel onze eigen skileraren mee, maar Flowtrack zorgt voor alle praktische zaken: het vervoer naar Gressoney, een leuk hotel, de skipassen en de après-ski. Vroeger organiseerden we de skistages helemaal zelf, maar ik heb gemerkt dat Flowtrack hier ook echt een meerwaarde biedt. Ze maken er een totaalpakket van, terwijl we langs de andere kant toch ook voldoende flexibiliteit houden om aanpassingen te maken of voorstellen te doen.

Je zou er bijna zin van krijgen om terug te gaan studeren

“Dat is inderdaad de bedoeling. We zetten de foto’s en filmpjes van zo’n stages dan ook goed op de voorgrond bij infodagen over onze opleiding.”

Bedankt Sigi, we kijken bij Flowtrack al uit naar de volgende skistage!

 

 

Wil je als student of LO-leekracht deel uitmaken van de Flowtrack crew? Hier vind je alle info. 

Heb je als Hogeschool, bedrijf, of andere organisatie interesse in een samenwerking op maat? Contacteer Koen (voor wintersport) of Roeland (voor zomerstages).