lathuile

La Thuile, skiën met uitzicht op de Mont Blanc

Geschreven op 09/08/2022

Dit gebied staat bekend om het prachtige uitzicht op de Mont Blanc, de vele zonuren en de veelzijdigheid van het skigebied. In het skigebied Espace San Bernardo kan je met 1 skipas in twee verschillende landen skiën.

Ergens op de Frans-Italiaanse grens ligt skigebied Espace San Bernardo. Het gebied wordt verbonden door twee dorpjes die aan beide kanten van de grens liggen: La Thuile (Italië) en La Rosiere (Frankrijk). Samen bieden beide dorpen zo’n 150 km pisten. Toch kennen de twee dorpjes wat verschillen. Dit zowel on- piste als off-piste!

La Thuile

La Thuile is een klein bergdorpje in de Aostavallei. Anders dan het moderne La Rosiere, heeft La Thuile een authentiek Italiaans karakter. Je wordt er ondergedompeld in charmante alpine architectuur met vele houten en stenen elementen. Een wandeling in La Thuile brengt je langs de romantische waterstroom en de oude dorpskerk waar naar zeggen nog een 15e-eeuws kruis hangt.

Het dorp ligt aan de voet van de Piccolo San Bernardo-pas, de enige bergpas tussen Frankrijk en Italië die je met de auto kan betreden. Echter in de winter ligt de pas onder meters sneeuw en is deze gesloten voor autoverkeer.

Skiën in La Thuile vraagt doorgaans redelijk wat ervaring. Met de Rutor-gletsjer die op het dorp neerkijkt is La Thuile één van de hoogst gelegen skigebieden in de Alpen. Je vindt er dan ook de steilste piste van Italië, de 3 Franco Berthod met een helling van maar liefst 76%. Deze majestueuze zwarte afdaling werd onder meer gebruikt voor de Women’s Ski World Cup in 2020.

Niet gevreesd! Naast de steilste afdalingen, kan je in La Thuile ook van de zoetste afdalingen
genieten. Op een gewone wintersportdag trek je met kabelbaan Les Suches of stoeltjesli Bosco Express, met opeenvolgende aansluiting van stoeltjeslift Chalet Express, naar de Suchesplateau op 2200 meter. Op de plateau lopen talrijke blauwe en rode pistes die een mooi terrein bieden voor kinderen en minder ervaren skiërs. Een zestal skiliften brengen je dan weer naar de omliggende toppen vanwaar je vele gevarieerde wegen, of afdalingen, kan uitslaan. Neem je stoeltjeslift Chaz Dura Express, dan kan je doorsteken naar de Belvedère.

Voor de kleinsten zijn er in het dal drie pisten voor beginners met drie rollende tapijten. De skilessen zullen hier voor de Blue Bunnies en Red Raccoons de eerste dagen plaatsvinden.

Stoeltjeslift Maison Blanche brengt je rechtstreeks naar een eenvoudige blauwe afdaling, die ook met de eerste skiërs doenbaar is.

lathuile

La Rosière

Aan de Franse kant van Espace San Bernardo ligt winterdorp La Rosière, een hypermoderne
verschijning in het eindeloze Alpenlandschap. Hier vind je geen typische appartements-
blokken, zoals in de meeste Franse bergsteden, maar vele fijne chalets gebouwd met natuurlijke materialen. Anders dan Italiaans dorpje La Thuile, kent La Rosière de knusse, authentieke bergsfeer iets minder.

La Rosière is voornamelijk geschikt voor minder ervaren skiërs, vanwege meer open, brede afdalingen. Hier geniet je vooral van relaxte afdalingen op blauwe en rode pistes. Ze zeggen ook wel ‘lichtrood’, omdat deze voor gevorderde
skiërs eenvoudiger zijn. Daarom heeft La Rosière het imago een skigebied voor beginners te zijn.

Toch kan je in La Rosière ook wat meer uitdaging opzoeken. Je vindt er nog steeds voor elke wintersport van iedere niveau wat wils. Stoeltjesliften Moulins en Mont Valasain brengen je naar een groot off-piste gebied dat je tot La Thuile brengt. Mont Valasain markeert, met zo’n 2800 meter, het hoogste punt van het skigebied. Hier kan je bij zonnig weer genieten van een prachtig uitzicht op de Mont Blanc, of Monte Bianco, de hoogste berg van de Alpen.

lathuile

Het Franse La Rosière ligt op de zuidelijke plateau van het skigebied, waar de skipistes dagelijks de stralende zon begroeten. Ook wanneer het “minder goed” weer is.
Voornamelijk in de wintermaanden is dit een groot pluspunt. Maar, het gebied is door de hoge ligging een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Frankrijk.

Verder vind je in La Rosière iets dat de Italiaanse kant van de berg toch mist. Je vindt er maar liefst 5 snowparks en snowzones waar je je innerlijke daredevil kan loslaten!

Andiamo!

Klaar om op skivakantie te vertrekken? Ontdek ons uitgebreid aanbod van Flowtrack Family Snow vakanties.

Helemaal in de Valle d’Aosta duiken? Lees er alles over in onze gratis Flowtrack Travel Guide: Waar zijn de beste restaurantjes en de mooiste plekjes? Waar moet je op letten als je foto’s wil nemen in de sneeuw en wat is nu eigenlijk de beste app om te weten of het nu effectief zal sneeuwen tijdens de paasvakantie?