Robert Blanchaer

In de sporen van een olympiër, Robert Blanchaer

Geschreven op 16/08/2022

Toen Flowtrack in 2012 op zoek was naar een unieke “Destination Feelgood” voor de wintervakanties, zette Olympisch skikampioen Robert Blanchaer ons op het juiste pad. Tot vandaag is Robert een belangrijk klankbord bij de selectie van nieuwe gebieden en een inspiratie voor onze Flowtrack crew. Waarom is Noord-Italië zijn favoriete skigebied? En wat maakt dat er zo’n goede klik is met Flowtrack?

 

Meer dan 60 jaar op de latten

Voor Robert begon het allemaal op 8-jarige leeftijd in Zwitserland op internaat. In de zomer was hij niet weg te slaan van het voetbalveld. Maar tijdens de winter was dat in het koude Zwitserland geen optie. Uit pure verveling bond hij de skilatten aan. De rest is geschiedenis.

Een belangrijke pagina in de sportgeschiedenis, trouwens. Want Robert werd Belgisch
kampioen op 16-jarige leeftijd, hij nam deel aan 4 wereldkampioenschappen en 2 Olympische Spelen (in 1972 en 1976). Na een uitgebreide carrière als topsporter, werd hij skileraar in de Franse ski- en alpinistenschool van Chamonix.

Sindsdien zijn de avontuurlijke skitrips amper bij te houden. Hij trok 40 keer naar Noord-Amerika, waar hij met de helikopter op de onherbergzaamste plekken in Canada werd gedropt en een groep amateurskiërs veilig naar het dal gidste. Ook de Japanse sneeuw heeft na 5 trips geen geheimen meer voor Robert.

Toch blijft hij steeds terugkeren naar de Italiaanse Alpen: “Frankrijk was voor mij vroeger altijd het epicentrum van de skiwereld. De meeste kampioenschappen vonden plaats op de Franse pistes, en als leraar van de Franse skischool leek het alsof ik nergens anders mijn gading zou vinden. Het was dankzij Belgische klanten dat ik de skigebieden in Italië leerde kennen. Een nieuwe wereld ging voor mij open.”

Robert Blanchaer

Geheime plek: Monterosa

“Tijdens een skitrip in Sankt Anton hoorde ik van Christophe, Koen en Rik (de zaakvoerders van Flowtrack) dat ze op zoek waren naar een authentiek, kleinschalig skigebied, waar de focus op natuur en sportbeleving lag. De populairste gebieden in Oostenrijk en Frankrijk – waar dansen op de tafels de belangrijkste activiteit is – waren echt niets voor Flowtrack.

“Ik zal je eens meenemen naar een geheim plaatsje: Monterosa, in Italië”, zei ik tegen Koen. Dat voorstel bleek een schot in de roos, want hij was meteen verkocht. We zaten ook echt op dezelfde golflengte in onze passie voor de wintersport.

Gressoney is authentiek, daar zijn er nog echt kleine dorpjes met kleinschalige hotels. De hotels en appartementen zijn intussen wel wat gemoderniseerd, maar er is nog steeds geen hoogbouw.

Val-d’Isere, Val Thorens en andere populaire skiplekken zijn wel prachtige gebieden, maar als je een ‘ticketje’ moet nemen om de hellingen af te skiën, dan is voor mij de fun er af.”

 

Grote speeltuin voor kinderen

“Net omdat het niet overdreven druk is, kun je in de Italiaanse Alpen echt je ding doen op de piste. Ook voor beginners zijn de pistes er ideaal. Het is er rustig, zodat je geen schrik moet hebben van de geoefende skiërs die langs je voorbij razen.

Zeker voor die kindjes die van nul beginnen heb je een goed startterrein nodig. Dat Flowtrack met eigen skileraars op de pistes mag lesgeven is ook een unicum. Dat zou ik me niet kunnen voorstellen in Oostenrijk of Frankrijk.

Op de skibeleving voor kinderen hee Flowtrack hard ingezet. Er is bij mijn weten geen enkele organisatie die zo’n uitgebreide kinderopvang heeft. Bij Flowtrack zie ik zelfs de kleinste spruiten die nog maar net kunnen stappen, al spelenderwijs de sneeuw ontdekken. Fantastisch!”

 

La Dolce Vita

Nog een reden waarom Robert zo graag in Italië gaat skiën, is het lekkere en betaalbare eten: “In de Italiaanse gebieden zijn er nog kleine bars waar je een koffie kan krijgen voor 1 euro. Met al dat sporten en bewegen zijn kinderen ‘s middags echt uitgehongerd. Dan zit ik liever in Italië waar ik nog een goed bord spaghetti kan krijgen voor 10 euro, dan in sommige Franse plekken waar je voor dat geld amper een potje mayonaise hebt.”

robert Blanchaer

Top 3 skigebieden van Robert Blanchaer

Na Gressoney zet Flowtrack nu ook La Thuile en Sauze d’Oulx op de kaart. En dat bleek ook weer zo’n geheime tip van Robert: “Ik zie Flowtrack echt elk jaar groeien. In de eerste jaren zag je sporadisch zo’n blauwe Flowtrack jas op de pistes. Nu gaan er elke winter 125 leraren mee om 750 gezinnen te begeleiden. Flowtrack voelde door die groei de druk om ook andere gebieden op te nemen in het aanbod. Ik gaf Christophe en Koen de raad om eens in La Thuile te gaan kijken. En sinds vorig jaar zit ook Sauze d’Oulx in het aanbod. Het skigebied heet daar Via Lattea, wat ‘de Melkweg’ betekent. Met 380 km piste is het daar waanzinnig groot. Nu trekt Flowtrack dus elke winter naar mijn drie favoriete gebieden.”

 

Nog niet klaar

“Mijn zoon vroeg me onlangs hoe lang ik nog van plan ben om te skiën en les te geven… Ik word binnenkort 70 jaar, maar de positieve energie die ik krijg van de wintersport, die wil ik echt nog niet opgeven. Ik heb al ontelbaar veel off-piste skitrips begeleid, met skiërs die een hoog niveau hadden. Met de helikopter op de piste gedropt worden, is sowieso impressionant.

Maar eigenlijk krijg ik nog het meeste voldoening van het lesgeven aan beginners. Ik wil hen helpen om de basistechnieken aan te leren, of om een bepaalde angst of uitdaging te overwinnen. Als ze op het einde van de dag zeggen: ‘Het was fantastisch’, dan krijg ik daar echt veel energie van. Dus zo lang mijn lichaam mee wil, blijf ik naar de bergen trekken.”

We hopen samen met jou op nog veel sportieve jaren in de Italiaanse Alpen, Robert! Bedankt voor het delen van je passie en om ons de weg te wijzen naar wat al jarenlang onze favoriete Destination Feelgood is!

 

Andiamo!

Klaar om op skivakantie te vertrekken? Ontdek ons uitgebreid aanbod van Flowtrack Family Snow vakanties.

Helemaal in de favoriete skigebieden van Robert Blanchaer duiken? Lees er alles over in onze gratis Flowtrack Travel Guide: Waar zijn de beste restaurantjes en de mooiste plekjes? Waar moet je op letten als je foto’s wil nemen in de sneeuw en wat is nu eigenlijk de beste app om te weten of het nu effectief zal sneeuwen tijdens de paasvakantie?